ДЕТСКИЯТ МУЗЕЙ НА КОЛЕЛА

 

 За трета поредна година, „Детски музей на колела” ще зарадва малки и големи. За да обогатят културата си, тази година децата ще се впуснат в бурно пътешествие из българската история на изкуството, преминавайки през 8 научно-креативни работилници.

Проектът е съвместна инициатива на Сосиете Женерал Експресбанк и фондация Изиарт, който започна преди три години, а фокусът на ателиетата беше световната история на изкуството.

Тази година, на базата на обратната връзка на родители и деца, посетили музея решихме да сменим концепцията и да фокусираме ателиетата върху история на Българското изкуство през вековете. Идеята на инициативата е чрез безплатни осем арт ателиета и импровизиран музей, децата да бъдат запознати с основните периоди от историята на българското изкуство – Праистория, Изкуство на траките, Римска епоха, Българска държава, Златен век, Средновековие, Възраждане, Копия на емблематични български картини.

Благодарение на Община Благоевград, Музеят на колела ще бъде разположен в градинката до площад Македония на площ от над 200 кв.м. Работното време на „музея” ще бъде от 10.00 до 20.00 ч. с обедна почивка в най-горещите следобедни часове: от 13:30 до 15:30.

Във всяко едно от 8-те творчески ателиета участниците ще могат да създадат свои шедьоври, използвайки техники от различните периоди на изкуството. След като преминат през всички тях, децата ще имат възможността да станат куратори на музейната експозиция, като подредят в музея на колела специално създадените копия на най-значимите произведения и да получат диплома за преминатото обучение.
Водещи на ателиетата са студенти и дипломанти на Националната художествена академия с опит в работата с деца, както и служители-доброволци от Сосиете Женерал Експресбанк и Български Червен Кръст. 

Очаквайте повече информация, както и подробна програма на:

http://www.sgeb.bg/
https://www.facebook.com/sgeb.bg
https://www.facebook.com/easyart bulgaria